КЛЕВАНСЬКА ГРОМАДА

Рівненська область

«Літаючий» digital-мурал в Клевані (роботи завершено)

Дата: 30.08.2019 20:54
Кількість переглядів: 1509

Дев`ять нових digital-муралів з`явиться цьогоріч на Рівненщині та Волині.
Фото без опису

Ідею втілять в рамках проекту під назвою “Перше Digital-сузір'я муралів на карті України”, який реалізовує громадська організація «Платформа взаємодій «Простір» за підтримки Українського культурного фонду.


 

Платформа взаємодій «Простір» почала роботу над створенням інноваційних культурних продуктів, цифрових муралів, з 2018 року. Завдяки підтримці Українського Культурного Фонду було успішно реалізовано проект «Перший в Україні «літаючий» digital-мурал» (м.Рівне).

Успіх проекту перевершив наші найсміливіші очікування. Після відкриття двох муралів з доповненою реальністю у м.Рівне («Літаюче місто» та «Моє місто»), вони стали родзинкою міста та магнітом для всіх його відвідувачів. Хвиля інтересу до цих інноваційних культурних продуктів не спадає як з боку медіа, креативних професіоналів, так і містян різних вікових категорій. 

Завдяки гранту від УКФ цьогоріч такі мурали з`являться у м. Дубно, с.Тараканів, с.Привільне, смт Клевань, смт.Гоща, м.Здолбунів, с.Горбаків, с.Бистричі та м. Луцьк. 

Мурали будуть розміщені на видноті, а технічна можливість безкоштовного завантаження додатку для перегляду анімації, буде доступна усім бажаючим власникам смартфонів чи планшетів. Завдяки розробленому раніше мобільному додатку «AR murals» (GooglePlay / AppStore), програму можна буде доповнювати муралами з інших міст, а це добра основа для створення у майбутньому всеукраїнської мережі digital стріт-арту.

Проект “Перше Digital-сузір`я муралів на карті України” має високий потенціал, адже новостворені мурали, як інноваційні мистецькі продукти, будуть приваблювати до себе мешканців та гостей міст, сіл та селищ щонайменше 10 наступних років.

Згідно плану, проект має бути реалізований до жовтня 2019 року.


Станом на початок вересня реалізацію проекту по створення digital-муралу в смт Клевань - розпочато.


Нижче показано яким буде зображення в Клевані,

та опис-обгрунтування втілення в муралі "Цілі сталого розвитку ООН - Гендерна Рівність"

В даному графічному втіленні ми спробували відкинути суб’єктивізм і долучити різні бачення концепції проекту. А саме: європейську систему цінностей, позицію художника, думку представника влади та соціологічні тренди покоління «міленіалів».

Так, наприклад, в системі європейських цінностей, тема гендерної рівності символізує рівновагу, яка в свою чергу не завжди реалізується в коханні, але при цьому перекликається з ним. На макеті зображені дві постаті: фігури неподільні, рівні, які разом утворюють абсолютну гармонію. Відносини чоловіка і жінки як особистостей є одними з пріоритетних тез, що показує мурал і громаду в цілому в правильному світлі не лише для українських, а й для іноземних туристів. Отже мета такої концепції не відійти від теми кохання, а розширити її і тим самим показати готовність іти в ногу з часом.

Згідно з задумом художника, спосіб зображення муралу містить в собі відсил на туристичні осередки Клеваня - візуально зелений колір у поєднанні з відтінковим нашаруванням навіює згадку про "Тунель Кохання" у весняну та літню пори року. Глобально ж така форма представлення (а саме чітко окреслені шари кольору) символізує собою етапи боротьби за права жінок. Авторська каліграфія не лише зображає основні тези гендерної рівності, а й надає композиції природної свіжості, здалеку нагадуючи рослинну тематику.

Автор даної роботи відбирався по критеріях співзвучності художнього стилю до мотивів округу, де буде створено мурал. Львів'янин Тарас Арм, відомий серед інших своїх творчих напрацювань також колекцією муралів на будинках багатьох міст по всій Україні. Досвід створення схожих проектів у Європі, та тісний зв’язок з культурним осередком західної України – Львовом, зіграв ключову роль при проектуванні макету.

Також зі сторони туристів, значну частину яких складає молоде покоління (наприклад студенти), стратегічно вигідно буде зробити акцент на темах, які часто обговорюються на міжнародному рівні і ще не настільки розповсюджені в Україні. Адже поняття гендерної рівності і кохання в очах «міленіалів» не є тотожними, отже проводити чіткі паралелі між зображенням муралу і Тунелем кохання не зовсім доречно.

Крім того, заглядаючи на 5-10 років в майбутнє, покоління толерантної молоді подорослішає та фактично складатиме основну масу туристів, із інтересами відмінними від теперішніх.


Фото без опису


Отже, роботи РОЗПОЧАТО!!!!
Прийдіть і подякуйте художникам! :)


Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано