КЛЕВАНСЬКА ГРОМАДА

Рівненська область

8 та 9 травня - День пам'яті та примирення і День Перемоги над нацизмом

Дата: 07.05.2018 16:02
Кількість переглядів: 1272

 

Фото без опису

Вже не перший рік ми відзначаємо 8 та 9 травня в дусі пам’яті та примирення. Це сприяє консолідації суспільства, налагодженню громадянського взаєморозуміння у питаннях національної історії.

Надзвичайно дорогу ціну заплатив український народ за перемогу у запеклій війні 1939-1945 років. Мільйони життів українців були опалені полум’ям війни, димом пожеж та руїнами.

Друга світова двічі прокотилася Україною, залишаючи по собі тисячі солдатських могил, відібравши життя мільйонів українських воїнів та мільйони життів мирних жителів.

Ми схиляємо голови у глибокій скорботі перед пам’яттю загиблих на полях битв, розстріляних у каральних акціях, спалених у концтаборах, замучених у катівнях, тих, хто передчасно пішов з життя від отриманих ран.

Ми вшановуємо кожну невинну душу, загиблу у роки війни, кожного воїна, який боровся за свободу, кожне серце, яке боліло за Україну.

Вічна їм слава, вічна їм пам’ять...

Цього дня ми схиляємося у доземному поклоні перед нині живими, усіма тими, хто проніс через лихоліття війни любов до Батьківщини і бажання бачити її незалежною та квітучою. Це Вашим потом та кров’ю густо зрошена батьківська земля у роки воєнного лихоліття та в після воєнний час.

Наш обов'язок - бути гідними Вашого надзвичайного життєвого подвигу, усіма своїми справами утверджувати мир та злагоду на рідній землі та в усій Україні, створити всі умови для гідного життя, доглянутої старості.


Нині на нашу землю так само підступно прийшов ворог. Свої злодіяння він намагається маскувати загадковими виправданнями. Та світова спільнота розуміє, що посягати на чужу землю – це страшний злочин. І ми відстоїмо нашу Батьківщину так само, як і наші батьки та діди. Адже саме їхній подвиг не дозволить нам пасти духом та піддатись на шантаж окупантів.


Україна - сильна, і ми знову переможемо в боротьбі за нашу свободу!


Тільки разом, у порозумінні та злагоді, натхненно та згуртовано, ми збудуємо сильну, заможну, непоборну Україну!


Пам’ять про подвиги переможців Другої світової та вдячність нинішнім ветеранам АТО – це те, що об’єднує в ці дні всіх українців.


Ми вже давно насправді заслужили на мир та спокій.

Тож нехай вони панують в кожному домі і в кожному серці!

Бережіть свободу і незалежність, цінуйте безхмарне небо й усмішку дитини, щасливу родину та єдину Україну!


 

Спільний проект Українського інституту національної пам’яті та Міністерства інформаційної політики України. Borsch. Media. Режисер Євген Співак

Друга світова війна:

  • 6 років тривалість
  • 62 держави-учасниці
  • 65 мільйонів жертв
  • 8 мільйонів життів - втрати України
  • Українці воювали проти нацизму у складі 7 армій

В матеріалі використана пісня "Загиблому 9 травня 1945 року".

Текст пісні: Микола Драган. Автор музики та соавтор: Владимир Мельников.


Документальна драма Світлани Усенко «Діти перемоги»
- фільм із історій живих свідків трагедії, яку Україна пережила з 1939 по 1945 рік. В основу стрічки лягло 6 сповідей головних героїв, які, будучи маленькими дітьми, відчули події Другої світової війни на власній долі. Серед них: Семен Сорока, Марія Саєнко, Христина Хігер, Елеонора Коваль, Ганна Стрижкова та Іван Трофимович. Усі з них мешкали у різних куточках України. Ганна не знає ні дати народження, ні справжньою імені, а інші – втратили родину та дитинство. Але їх пов’язує одне – усі вони пройшли війну...


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано