КЛЕВАНСЬКА ГРОМАДА

Рівненська область

Святкування Масниці (Оржів, 18-02-2018)

Дата: 20.02.2018 14:35
Кількість переглядів: 1008

18 лютого  в центрі  селища Оржів, біля Будинку культури, відсвяткували Масницю. Останній день масниці - є прощена неділя, перед Великоднім постом.

Цей день пов'язаний не тільки з початком самого довгого Великого посту, але і зі звичаєм у людей, просити один в одного прощення. Його слід просити за всі гріхи – заздрість, злобу, погані діяння, приховані і видимі. Згідно зі звичаєм слід постаратися пробачити людину і помиритися з ворогом.

Фото без опису

     Як і годиться, були і співи, і танці, і хороводи, і жарти. Певна річ, не забули й про старовинні звичаї. Тож на святі були Зима і Весна, котрі сперечалися за право господарювати надалі. А що вже дітлахам весело було! Пісні та гумор нікого байдужим не залишили. І дарма, що погода видалася похмурою та морозною. Усім, хто був присутній на святі, було весело та тепло.

     Приємно було спостерігати за тим, як разом святкують і дорослі і малі оржівчани. А у голові роїлися думки з приводу того, що саме так і повинно відбуватися, саме таким чином і передаються традиції, дух свого народу, що відроджується у нових поколіннях. Око милувало ще й вбрання виступаючих. Яскраві хустки, барвисті віночки, рясні спідниці та гаптовані кожушки - у дівчаток, дівчат, молодиць; шапки-бирки, кожухи, а ще широкі шаровари – у хлопців, чоловіків!

    На нашому святі побували гості з сіл Зоря та Обарів.Чудовий вокальний колектив «Зоря» ім.Плютинського Районного будинку культури (кер.Олена Коник), вокальний колектив «Оберіг» будинку культури с.Обарів  (кер.Ігор Тимофєєв), дитячий зразковий вокальний ансамбль «Джерельце» Зорянської школи мистецтв (кер.Олена Коник).

     У святковій програмі взяли участь колективи художньої самодіяльності будинку культури смт.Оржів та Оржівського НВК «школа- колегіум». Для любителів української музики прозвучали мелодії  у виконанні оркестру народних інструментів «Експромт» Оржівської музичної школи (кер.Степан Ткач).

    На початку святкування було  оголошено  конкурс на найвеселішого сніговика та на найбільшу сніжку. Підсумки якого було проведено під кінець концертної програми. Переможці були нагородженні подарунками.

         До нашого свята долучились організатори з мисливсько-спортивного комплексу «Сокіл» с.Суськ. Ми дуже вдячні їм за участь. Присутні на святі мали можливість покататися на конях і в екіпажї, постріляти в імпровізованому тирі, провести фотосесію, поласувати млинцями з різними начинками, шашликом, гарячими стравами та напоями. 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано