КЛЕВАНСЬКА ГРОМАДА

Рівненська область

Вшанування пам’яті генерал-хорунжого УПА Клима Савура

Дата: 14.02.2018 05:04
Кількість переглядів: 964

11 лютого в урочищі Лісничівка, що поблизу смт Оржів Рівненського району вшанували пам’ять загиблого командира УПА-Північ Клима Савура. 


На місці загибелі відбулася поминальна панахида, яку провели благочинний протоієрей, настоятель Свято-Преображенської парафії с.Олександрія Сергій Лучанін, отець Петро Свято-Преображенського храму та отець Тарас церкви Святого Миколая.
До присутніх звернувся і Клеванський селищний голова Дмитро Жовтянський, котрий наголосив на актуальності постаті Клима Савура у наш час. До монумента Климу Савуру поклали квіти та вшанували пам'ять провідника УПА хвилиною мовчання. До слова був запрошений свідок тих подій , голова Рівненської обласної організації “Братства вояків УПА” ім. Р.Шухевича Кирилюк Василь Макарович.
Хор Свято-Преображенського храму селища Оржів виконав пісні про Україну. 
До відома, Клим Савур (справжнє ім’я Дмитро Клячківський) – один із провідників ОУН, організатор і перший командир УПА на Волині, командир УПА-Північ. У 1952 році Дмитро Клячківський був нагороджений Золотим Хрестом Заслуги ОУН, йому посмертно присвоєний чин полковника УПА.
12 лютого 1945 року Клим Савура загинув у бою з переважаючими силами НКВС біля Оржівських хуторів. Тіла героїв були доставлені у Рівне і виставлені на площі біля в’язниці − для впізнання та „постраху”, а згодом таємно захоронені в урочищі „Грабник”.
Клим Савур відіграв значну роль в організації та розбудові відділів УПА на Поліссі і Волині. Займався розробкою тактики боротьби з гітлерівцями, формуванням кінних підрозділів УПА, організацією самооборони.


 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано